Skip to main content

Reis mee met de sprookjeskoets…

Heb je de sprookjesfee wel eens gezien?

Nooit?

Laat ik je vertellen dat dit niet zo gemakkelijk is. Personen uit de sprookjeswereld zijn nogal ijl en de meeste mensen kijken dwars door hen heen. Je moet een tijdje oefenen om ze te kunnen zien. Wie weet lukt het jou ook nog wel eens. Wat zei je? Geloof je niet dat de sprookjesfee bij jou in de straat komt? O, je denkt zeker dat ze alleen maar in van die schilderachtige stadjes komt, zoals dit.

Of in van die leuke kleine dorpjes, zoals dit.

Misschien denk je wel dat ze verhalen vertelt aan eenzame houthakkers in hun boshuisjes,

…of moe gewerkte boerenlieden in hun afgelegen boerderijen bezighoudt.

Als je dat denkt, heb je het aardig mis. Het zou best wel eens kunnen dat ze naast je staat als je een sms’je verstuurt, of dat ze over je schouder meekijkt terwijl je aan het chatten bent.

Maar goed, je hebt haar dus nog nooit ontmoet. Het wordt dus hoog tijd dat je met haar kennismaakt. Kijk, hier is ze.

Mare is haar naam. Ze ziet er jong uit, hè. Ze lijkt wel een meisje. Toch is ze al heel oud, ze bestaat al eeuwen, maar de sprookjes houden haar jong.

Hoe ze aan die verhalen komt? Nou, ze hoort ze van een kabbelende beek, of van het ruisende rivierwater. Ze leest ze in de wolken. Maar de meeste verhalen verneemt ze van de wind. Ja, op haar hoofd heeft ze een windharp en als de wind met de snaren speelt, dan, ja dan hoort ze een verhaal. Zij vertelt dat dan weer aan anderen. Als ze zo aan het praten is, veranderen de voorstellingen op haar jurk, net zoals in een film.

En dit is de sprookjeskoets, waarmee ze door de landen trekt.

Ze houdt ervan zelf het paard Ar te mennen. Zie je dat ze niet alleen is? Achterop de koets zitten twee figuurtjes.

Die aan de rechterkant zorgt voor het paard. Het is Bertram, de palfrenier en het is een dwerg. Die figuur links – hij zit ook wel eens meer naar boven – is de elf Vinkeslag en hij blaast op een hoorn als ze in de buurt van huizen komen.

De koets heeft twee verdiepingen. In het onderste deel zitten Goof, de kok, en zijn knecht Yem, die het eten verzamelt.

Bovenin zitten dan nog drie bloemenelfen. Zij vliegen de huizen in om aan de mensen door te geven dat de sprookjesfee er is en komt vertellen.

Heb ik nu alles gezegd? Nee, ik vergeet de vogel Akka.

Hij speurt met zijn scherpe ogen de horizon af naar huizen die ze kunnen bezoeken.Je bent nu zeker wel nieuwsgierig naar een verhaal van de sprookjesfee. Dat treft. Ze heeft er een aantal aan mij vertelt en die mag ik aan jou doorvertellen.